MINDFULNESS VOOR KINDEREN

‘Je kunt de golven niet tegen houden, maar wel leren surfen’. - Jon Kabat-Zinn
Mindfulness is het natuurlijke vermogen om bewust aandachtig en aanwezig te zijn. Bewuste aandacht voor
jouw eigen binnenwereld en de buitenwereld om je heen.

Zonder daar meteen iets van te vinden of mee te doen. Dat klinkt misschien logisch, maar doordat we zóveel te doen hebben, lukt het ons niet altijd om ook bewust aanwezig te zijn bij de dingen die we doen. Door de drukte zijn we soms vooral bezig met wat we allemaal móeten doen. Kinderen hebben er talent voor om aandachtig in het moment te zijn. Tegelijkertijd hebben ze het vaak druk en krijgen ze veel informatie te verwerken, net zoals volwassen. Kinderen leven, net als de volwassenen om hen heen, steeds meer op de automatische piloot. De “aan-knop” doet het wel, maar waar zit de “pauze-knop”? Bij mindfulness leer je jouw eigen superkrachten en schatten, die je altijd bij je hebt, kennen en gebruiken. Ze kunnen je heel goed helpen om je lijf en hoofd tot rust te brengen en je kunt er overal op terug vallen. Bij mindfulness leer je om je aandacht (jouw eigen lampje) bewust te richten zodat je kunt kiezen waar jij jouw aandacht op schijnt.

Door kinderen al jong in aanraking te brengen met mindfulness, leren ze signalen van hun lijf herkennen en staan ze in contact met
hun lijf en gevoel. Als je leert (h)erkennen wat je lijf jou wil vertellen, ga je minder vaak over grenzen heen en dat brengt rust. (Kinder)mindfulness leert je luisteren naar je lijf en je eigen binnenwereld en hierbij stil te staan. Merken waar jouw aandacht
(je lampje) naar toe gaat. Ook als kinderen geen “klachten” ervaren is het fijn om te weten hoe je jezelf tot rust kan brengen, hoe je kunt ontspannen, je aandacht kunt richten en dichterbij jezelf kunt blijven staan. En dat heeft positieve gevolgen op lijf en hoofd. Mindfulness voor kinderen is een plezierige training. Kinderen ervaren de oefeningen als duidelijk, prettig en leuk.

Het doel van mindfulness (de aandachttraining) voor kinderen: 

  • Lijf en hoofd tot rust kunnen brengen.

  • Meer zelfvertrouwen en veerkracht ontwikkelen.

  • Je eigen aandacht leren richten en makkelijker concentreren.

  • Leren omgaan met kwaliteiten als compassie, geduld en loslaten.

  • Benoemen en begrijpen van gevoelens en gedachten, zoals vreugde, angst,
    woede, verdriet en piekeren.

    Voor wie is mindfulness geschikt? Voor kinderen die:

  • Het fijn vinden om vaardigheden te leren hoe ze zelf tot rust kunnen komen.

  • Zich zorgen maken en piekeren.

  • Onrust in hoofd en lijf ervaren.

  • Moeite hebben om zich te concentreren.

  • Stoeien met hun gevoelens (verdriet, boze buien, angst).
    Moeite hebben gevoelens te begrijpen en onder woorden te brengen.

  • Spanning voelen of gevoelens van onzekerheid ervaren.

  • Moeite hebben met (in)slapen.

    Hoe ziet een mindfulness training eruit?
    In de trainingen wordt gekeken naar wat een kind of jongere nodig heeft. Om een beeld te krijgen over individuele en groepstrainingen kunnen jullie een kijkje nemen op de Instagram pagina van de praktijk bij de stories. Op de volgende pagina geef ik daarnaast meer uitleg over de trainingen. Een mindfulness training wordt ook wel aandachttraining genoemd.